Fra Årviksand til Rotvåghula

Dette er en spektakulær og utfordrende tur for de mer eventyrlystne. Turen har en flott utsikt over storhavet, dramatisk krigshistorie og en god del høydemeter.

TURBESKRIVELSE
21.06.201911:20 Rakel

Stien mellom bygda Årviksand og Rotvåg starter ved enden av veien, lengst nord i Årviksand. Her kan du parkere.

Stolper og steiner merket med blått viser deg veien nordover langs havet. Etter noen hundre meter dreier stien opp i ur og skog. Her er det et bratt parti sikret med tau. Over tregrensa flater stien ut, før den etter hvert går gjennom «Kjerringura». Etter å ha forsert denne, kan du se en stor steinvarde på en liten høyde nord for stien. Den har vist vei til vandrende og fiskere i generasjoner.

Videre går du i nordøstlig retning og etter et stykke går det nedover mot Rotvåg. Her er det bratt, men stien ned er sikret med tau Vel nede vandrer du langs fjæresteinene til gressvollen i Rotvåg. Tidligere bodde det folk her, men det er få spor igjen i dag. Herfra blir det brattere inn i dalen, men når du først kommer opp blir det lettere.

Å komme seg til spionhula, som ligger vest for elva, kan være en utfordring for de som ikke er kjent i området, da det ikke finnes en merket sti. Ved Rotvåghula er det en minnetavle for partisanene som gjemte seg, mens de spionerte på skipsfarten – i konstant frykt for å bli oppdaget. Om du vil, kan du krype ned i hula. Fra hula kan du følge samme vei tilbake. 

Alternativ: Ønsker du å fortsette turen, følg kjerreveien fra Rotvåg til Nord-Rekvik. Tidligere bodde det folk her fast, men nå er det kun hytter og feriehus. Gå videre opp gjennom Nord–Rekvikdalen og tilbake til Årviksand. Det er viktig å merke seg at dette er en lang tur og man bør derfor ha med telt. I tillegg bør man ha erfaring med kart og kompass, da ruta ikke er godt merket.

Parkering

Ved enden av veien i Årviksand

Vanskelighetsgrad

Rød

Merket

Turen er godt merket

Lengde

18,2 km via Nord–Rekvik på returen, tur-retur Rotvåg er det 11 km.

Høyeste punkt

222 moh.

Tid

2-3 timer fra Årviksand til hula ved Rotvåg, rundtur via Nord–Rekvik 8 timer

Georg Sichelschmidt
Underveis kan du besøke Rotvåghula.
Georg Sichelschmidt
Langs ruta har du hele veien utsikt mot storhavet.

Relaterte artikler

google map